Güneş Paneli ile Evin Enerji İhtiyacını Hesaplama
Bir evin enerjisini karşılayacak güneş enerjisi nasıl hesaplanır?Bir evin enerjisini karşılayacak güneş enerjisi nasıl hesaplanır?
Bir evin enerjisini karşılayacak güneş enerjisi şu adımlarla hesaplanabilir:
Evin Enerji İhtiyacı: Evdeki tüm elektrikli cihazların (örneğin, buzdolabı, televizyon, aydınlatma, vb.) günlük enerji kullanımını ve günlük kullanım sürelerini çarparak evin enerji ihtiyacını belirleyin.
Güneşli Gün Sayısı: Evin bulunduğu yerde yıl boyunca güneşli gün sayısını belirleyin. Meteorolojik veriler, Google Maps veya benzeri platformlar, Profesyonel uzmanlar yardımıyla güneşli gün sayısı belirlenebilir.
Güneş Paneli Verimliliği: Güneş paneli verimliliği, güneş paneli tarafından üretilen enerji miktarını belirler. Üretici verileri, Laboratuvar testleri, gerçek ortamda yapılan uygulama testleri ile bu verimlilik analiz edilebilir.
Güneş Paneli Sayısı: Evin enerji ihtiyacını karşılamak için gerekli olan güneş paneli sayısıdır. Yerleşim yeri ve bağlantı noktaları gibi faktörler de güneş paneli sayısı belirlenirken dikkat edilmesi gereken maddelerdendir.
Sistem Boyutu: Güneş paneli sayısı ve evin enerji ihtiyacını göz önünde bulundurarak, güneş enerjisi sistemi boyutunu belirleyin.
Kullanılan Malzemeler: Güneş Paneli, Akü, İnverter, Regülatör, Solar Kablo, Montaj Ekipmanları
Bu adımları takip ederek, bir evin enerjisini karşılayacak güneş enerjisi hesaplanabilir. Unutmayın, bu hesaplama yalnızca bir tahmindir ve gerçek sistem performansını yansıtmayabilir. Enerji danışmanı veya profesyonel bir uzman ile çalışmak daha doğru sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir.
Unutmayın, evdeki cihazların ve sistemlerin enerji tüketimi zaman içinde değişebilir, bu nedenle periyodik olarak bu hesaplamayı tekrar yapmanız faydalı olabilir.
Not: Yüksek verimli güneş panelleri, daha az güneş paneli gerektiği için daha az yer kaplar ve daha az maliyetli olabilir.
Örnek Çalışma:
Evde kullanılacak cihazlar listelenerek günlük tüketim miktarları bulunur. Cihazların tüketim miktarları ile gün içinde kaç saat kullanılacağı tespit edilmelidir.
Buzdolabı: 1200 W -1.2kw
Çamaşır Makinesi: 1 Defa Çalışırsa 1800 W-1.8kw
Bulaşık Makinesi: 1 Saat Çalışırsa 2000 W-2 Kw
Lambalar: 10 W X 5 Adet= 50 W(0.5 Kw)
Elektrik Süpürgesi: 1 Saat Çalışırsa 1500 W-1.5 Kw
Led Televizyon: 200 W X 10 Saat=2000 W-2 Kw
Laptop: Günde 5 Saat Çalışırsa 40 W X 5=0.2 Kw
Diğer Ev Aletleri: Günde Ortalama 0.5 Kw
Günlük Tüketim: Toplam Ortalama 9.7 Kw
Her evin tüketimi farklı olduğu için evlere özel ges projeleri hazırlanmalıdır.
Tüketilen elektriğin daha fazlası üretilmeye çalışılmalıdır. Buna göre bir sistem kurulumu yapılmalıdır.
Kullanılacak bölge, iklim şartları, malzeme seçimi gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Güneş Paneli Seçerken;
Sertifikalar, hücre türü, bölgeye uyumluluğu, garanti süresi gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Solar Akü Seçerken;
Kalite belgeleri, solar istem uygunluğu, kullanım ömrü, garanti süresi, marka göz önünde bulundurulmalıdır.
İnverter Seçerken;
Kullanılacak yükün en büyüğünü kaldırabilecek midir, kalite belgeleri, on grid- off grid sistem uyumu, garanti süresi, koruma özellikleri, güvenilir satıcı olması, teknik desteğin olup olmaması göz önünde bulundurulmalıdır.
Şarj Kontrol Cihazı Seçerken;
Akıllı inverter veya hibrit inverter kullanılmayacak ise şarj kontrol cihazı gereklidir. Kullanılacak ise bu inverter türleri zaten kontrol işini kendi içinde yapabilmektedirler. Panel gücü ve max. akıma dayanıklı mı, kaliteli belgeleri, markası, garanti süresi göz önünde bulundurulmalıdır.
Solar Kablo Seçerken;
En yüksek akımda kaldırabilecek olup olmaması, solar ürünler için üretilmiş olması, kalite belgeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
İhtiyacı Karşılayacak Panel Hesabı Nasıl Yapılır?
Günlük tüketim miktarını bölgenin günlük güneşlenme saatine böldüğümüzde ihtiyacımız olan panel miktarı hesaplanmış olur.
9.7 kW / 5.5 saat (günlük güneşlenme süresi) = 1.76 kW panel
10 adet 190 watt ile karşılanabilir, 275 watt ile de karşılanabilir. Hangisinin tercih edileceği kurulumu yapacak olan kişiye bağlıdır.
Küçük panellerin birim üretim maliyetleri büyük panellere göre daha fazla olduğu için büyük panel kullanmak daha avantajlı olacaktır.
Bu sisteme göre 6 adet 320 watt güneş paneli kullanmamız yeterli olacaktır ancak güç kayıpları da göz önünde bulundurularak 8 adet kullanılması daha faydalı olacaktır.
Akü Hesaplanırken;
Günlük tüketim miktarı ile opsiyon süresi çarpılarak bulunur.
Opsiyon süresi gün olarak ifade edilmelidir.
9.7 kW x 1.5 gün= 14.55 kW akü gücü
Akünün amperi x voltaj= Watt cinsinden ne kadarlık bir depo kapasitesi olduğu hesaplanır.
100 amper x 12 volt= 1.2 kW
Bu hesaba göre 14.55 kW, 100 amper ve 12 volt değerinde 12 adet akü ile depolanabilir.
İnverter Hesaplanırken;
Kullanılacak elektrikli cihazların hangilerinin birlikte kullanılacağı belirlenmeli ve güçleri toplanmalıdır.
Çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, lambalar, telefon şarjı
1800 w + 200 w + 200 w + 500 w = 2700 watt
2700 wattı kolayca taşıyabilecek 5 kW’lık inverter tercih edilebilir.
Solar malzemeler dolar kuru üzerinden fiyatlandırıldığı için malzemeleri alacağımız zamana göre solar sistem kurulumu için gerekli olan maliyetlerimiz değişebilir.
Kurulum maliyeti de kurulum yapılacak yere göre değişiklik gösterebilir. Bunun için de sistem maliyetinin %10’u gibi düşünülerek bu fiyat da maliyete eklenmelidir.
Yerli güneş paneli üretim firması olan CW Enerji’nin sunmuş olduğu Simülatör uygulamasından da faydalanabilir ve çatınıza uygun güneş enerji sistemini bulabilirsiniz. Simülatör uygulaması ile Bina Tipi, Çatı Cephesi, Güneş Paneli tipi ve gücü, gün içinde kullanılan elektrik kullanım miktarı gibi değerler belirtilerek güneş enerji sisteminizle ilgili çeşitli değerlere ulaşabilirsiniz.