Modifiye Sinüs İnverter ile Tam Sinüs İnverter Arasındaki Fark Nedir?
İnverter seçimi hakkında merak edilenler bu yazıda.Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinde kullanılan güneş panelleri, doğru akım(DC) üretmekte olup solar akü ve lityum bataryalarda depolanabilmektedir. Evlerde kullandığımız akım ise 220 Volt alternatif akım(AC)dır. Depolanan veya güneş panellerinde üretilen DC akım elektrik, inverterler yardımı ile AC akım elektriğe çevrilerek evlerde kullanıma uygun hale getirilmektedir. İnverterler sadece akımı, DC akımdan AC akıma çevirmekle kalmaz, voltajı da değiştirirler. Bunun yanı sıra güneş enerji sistemindeki solar ürünlerin zarar görmemesi için aşırı yük koruması da sağlamaktadırlar. Bu sebeple güneş enerji sistemlerinde kullanılacak inverterler ve inverter seçimi bir GES(Güneş Enerjisi Santrali) projesi için çok önemlidir.
İnverter seçerken, watt cinsinden ifade edilen inverter kapasitesi ile güneş panellerinin watt değerinin birbiri ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca inverterlerin hangi cihazlarla kullanılacağı da inverter seçiminde çok önemli bir faktördür.
Peki en çok kullanılan inverter çeşitlerinden olan Modifiye Sinüs İnverter ile Tam Sinüs İnverter nedir?
Modifiye Sinüs İnverter Nedir?
Çıkış voltajı, merdiven basamaklarını andıran kare görünümlü dalgalı frekans şeklindedir. Uygun fiyatlı olmasından dolayı tercih edilen modifiye sinüs inverterlerde, elektrik yükünün aniden pozitiften negatife geçerek gerçek sinüs dalgasını taklit etmeye çalışması modifiye sinüs olarak sınıflandırılmasına sebep olmuştur.
Ani polarite değişikliğinden dolayı tıbbi ürünlerle kullanımı uygun değildir. Küçük ve hassas olmayan sistemlerde kullanıma uygundur. Tüplü televizyonlar, telefon şarj cihazları gibi cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca negatif olarak belirtilebilecek modifiye sinüs inverter özelliği ise çalışırken genel olarak bir uğultu sesi duyulmasıdır.
Çalışırken ısınan motorlu cihazlar, üzerinde yazılı olan değerden daha fazla güç kullanırlar. Bu sebeple de düzensiz modifiye sinüs dalgası ile çalışamazlar. Genellikle küçük tekne ve karavan projelerinde tercih edilmektedir. Şebekenin olmadığı yerlerde de tercih edilmektedir.
TommaTech Modifiye Sinüs İnverter Özellikleri:
- Dahili USB çıkış portu
- Kaliteli bileşenler içeren, kullanımı kolay kompakt tasarım
- Düşük pil alarmı
- Birçok elektronik yük için uygun modifiye sinüs çıkış dalga tipi
- Düşük voltaj alarmı ve kapanma
- Aşırı voltaj, aşırı yük ve aşırı sıcaklık koruması
- Kısa devre ve ters polarite koruması
- Yavaş başlangıç özelliği
- Topraklama koruması
Tam Sinüs İnverter Nedir?
Çıkış voltajı gerçek sinüs dalgası şeklinde olan inverterlerdir. Şebekeye bağlı elektrik üretimi sağlayan on grid ges projelerinde tam sinüs inverterler kullanılır. Çünkü şebeke elektrik frekansı tam sinüs dalgası şeklindedir. Bunun yanı sıra off grid ges projelerinde de kullanılabilirler. Düzenli polarite voltajından dolayı led televizyonlar, çamaşır makineleri, klimalar, tasarruflu ampuller, mikrodalgalar, buzdolapları, lazer yazılar, solunum destek cihazları gibi cihazlarla kullanıma uygundur.
En çok kullanılan tam sinüs inverter çeşidi akıllı inverterlerdir. Akıllı inverterler, yüksek teknolojili ve çok fonksiyonlu olması sebebi ile tercih edilirler. Akıllı inverter fiyatlarına ve çeşitlerine linkten ulaşabilirsiniz.
Temiz, sessiz, güvenilir ve yüksek verimli elektrik için mühendisler tarafından tam sinüs inverter kullanımı önerilmektedir. Modifiye sinüs inverterlere göre daha pahalı olması tam sinüs inverter kullanımınıza engel olmamalıdır çünkü uzun ömürlü kullanım sağlamaktadır. GES projenize en uygun tam sinüs inverter seçimi için çeşitli kapasitelerde bulabileceğiniz tam sinüs inverterlere Güneşten Enerji’den ulaşabilirsiniz.
TommaTech Tam Sinüs İnverter Özellikleri:
- Aşırı voltaj, aşırı yük ve aşırı sıcaklık koruması
- Kısa devre ve ters polarite koruması
- Yavaş başlangıç özelliği
- Topraklama koruması